maanantai 9. toukokuuta 2011

Viiniä Miguel Torresin seurassa



Minulla oli ilo ja kunnia osallistua Bodegas Torresin johtajan Miguel Torresin viiniluentoon ja tastingiin. Aloittaessani ruokablogini pitämisen 2007 mieleeni ei juolahtanutkaan, että saattaisin jonakin päivänä istua samassa pöydässä syömässä ja keskustelemassa kuin Torres.

Järjestäjien mukaan tilaisuus varattiin täyteen 12 minuutissa, mutta muutama paikka oli ymmärtääkseni korvamerkitty ruokablogaajille ja taisin viedä sen viimeisen paikan. Varsinainen onnenpotku.

Luento





Miguel Torres

Luento oli kiinnostava; Torres puhuu sujuvaa englantia joten luentoa oli helppo ymmärtää. Tunnelma oli rento. Paremmin viinejä tunteville ihmisille alueiden käsittely antoi varmasti enemmän kuin minulle, mutta minäkin sain siitä irti asioita.

Minulle kiinnostavinta oli kuitenkin se, että Bodegas Torres on aidosti kiinnostunut ympäristönsuojelusta. Torres käyttää uusiutuvia energianlähteitä ja pyrkii säästämään energiaa. Se suojelee metsiä. Torresilla on reilun kaupan viinejä ja se toimii myös hyväntekeväisyydessä - jotain lapsiin liittyvää se taisi olla, ei voi muistaa.

Torres mainitsi useaan otteeseen ilmastomuutoksen ja kertoi, että Torres tekee tutkimusta siitä miten lämpötilan nousu vaikuttaa viinintuotantoon. Miten viiniköynnökset voivat, jos lämpötila nousee kolme astetta? No more wine. oli osa Torresin viestiä.

Ilmasto on niin monimutkainen asia, että en ole lyönyt lukkoon mielipidettäni siitä onko se ihmisen aiheuttama ilmiö vai ei, mutta loppujen lopuksi se ei ole edes olennaista: jo pelkästään täysin hillitön luonnonvarojen käyttö vaatii meitä muuttamaan elämäntapojamme. En usko, että pystymme, mutta 42 ikävuodessa saattaa olla se hyvä puoli, että olen kuollut ennenkuin todella vakavat ongelmat alkavat.

Oma, varsin vähäinen viininkulutukseni, on viime vuosina suuntautunut Etelä-Amerikkaan ja Etelä-Arikkaan lukuun ottamatta kuohuviiniä, joka on yleensä espanjalaista Codorniun cavaa ja joskus harvemmin pieni pullo shampanjaa.

Tällaiset tilaisuudet eivät tietenkään ole pyyteettömiä: ne ovat myös markkinointia ja mainontaa, mutta tällä kertaa markkinointi onnistui: heti seuraavana päivänä kaniinin satulan seuraksi ostamani viinipullon etiketissä luki Torres.

Viinit



Tervetuliaisviiniksi tarjottiin lasillinen Natureo 2009 eikä tästä moscatel-rypäleestä tehdystä viinistä olisi uskonut, että se on alkoholiton.

Tasting





Blogaajakollegan viinilasirivistö. Omaani en saanut kuvattua tuhoamani pikkuzoomin puuteen vuoksi.

Kuvan viinit vasemmalta oikealle: Coronas 2008, Mas Borràs 2008, Celeste 2007 ja Santa Digna Cabernet Chauvignon Rosé 2010. Coronas on vanha tuttu vaikka perinteisesti olen pitänyt enemmän Gran Coronasista. Punaviineistä Mas Borrás oli hyvin erilainen kuin punaviinit, joita muistan juoneeni. Harvinainen viini, jota ei ole yleisesti saatavilla. Myös Celeste oli täysin uusi tuttavuus.

Ensimmäisellä kierroksella meille tarjottiin kolmea valkoviiniä: Marimar Estate Chardonnay 2006 Don Miguel Vineyard (Kalifornia), Santa Digna "Reserva" Sauvignon Blanc 2010 (Chile) ja Viña Esmeralda 2010 (Katalonia). Perinteisesti olen hieman tuhahdellut valkoviineille, mutta eräs ystäväni, joka harrastaa viinejä ja tastingit ovat opettaneet, että ei viinien tarvitse olla rutikuivia. Esimerkiksi ruokapöydällänion joskus puolikuivaa gewürztraminer-viiniä.

Valkoviineistä Santa Digna nousi suosikeksi, roséta voisin sanoa parhaaksi juomakseni rosé-viiniksi ja punaviineistä esiin nousi Mas Borràs, mutta kaikki viinit maistuivat.

Koska en ole kovin hyvä olemaan hiljaa kysyin ennen punaviinejä mitä Torres ja järjestäjät suosittelisivat kaniinin kanssa, mutta olisi pitänyt kysyä jo ennen valkoviinejä sillä myöhemmin huomasin, että Jamie Oliver suositteli ruoan kanssa valkoviiniä.

Buffet





Buffet oli mainio. Kuvassa kuskussalaatti tomaateilla ja lehtipersiljalla.

Blogaajille oli yhteinen ruokapöytä, johon Torres saapui hetken kuluttua pitkähköksi aikaa. Juttelimme mukavia ja vakavia tämän sympaattisen herrasmiehen seurassa

Luomuviinin ympäristövioista olisin kaivannut enemmän perusteluja, mutta sellaiseen ei tietenkään tällaisessa tilaisuudessa ole aikaa.

2 kommenttia:

tei kirjoitti...

Tapaamieni viininharrastajien/ -tekijoiden mielesta Torres on viinimaailman Anheuser-Busch (eli lahinna syopa): suuri volyymi, jonkinverran taitoa (lahinna markkinointi-) mutta aika vahan laatua tai mitaan todella mielenkiintoista tarjottavaa.

Kieltamatta hinta taalla Singaporessakin on siedettava, mika kertoo suuresta markkinaosuudesta.

nimim. Vina Esmeralda on kiva viini.

Ari Makela kirjoitti...

Viinimaailmassa on myös paljon katteettomia ennakkoluuloja. Esimerkiksi kun 1975(?) espanjalainen punaviini valittiin parhaaksi punaviiniksi niin väitettiin, että se oli salakuljettu Ranskasta. Eihän muut kuin ranskalaiset voi osata tehdä viiniä.

Pidin aidosti noista kolmesta mainitsemastani viinistä eikä mikään todellakaan ollut pahaa.

En ole valmis maksamaan viinistä kovin paljon - sake on oikeastaan olut eikä viini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...