torstai 3. maaliskuuta 2011

Poromedaljongit japanilaisittain



Toiseksi viimeisenä päivänä ennen Helka-haasteen deadlineä käristelin poroa, mutta siitä ei todellakaan tullut haastekelpoista. Mutta poro jäi muhimaan mieleen ja seuraavana päivänä kävin hankkimassa Herkusta poron ulkofileen, josta minulla oli parikin ideaa.

Uutinen Ronaldin teloituksesta nostaa esiin sen, että jotkut ulkomaalaiset kauhistelevat poron syömistä. Muistan kuinka tokiolaisessa kantapubissani Tsuki no yassa eräs mies kysyi minulta, että mikä on joulupukin poron nimi. Vastasin ja menin tyhmyyksissäni lipsauttamaan, ruoan ääressä kun oltiin, että suomalaiset syövät poroa. You eat reindeer? ja samalla suupielet kääntyivät alaspäin. Tehty mikä tehty, joten sanoin, että kyllä ja että se on erittäin hyvää.

Annoin ruokalajille nimen poromedaljongit. Jälkikäteen mieleeni tuli, että eivätkös nämä ole noisetteja, mutta se on minulle vieras sana.

Tarvitset



Poromedaljongit


Ota liha lämpimään ajoissa, mutta valmista se viimeisenä.

poron ulkofilettä
vastajauhettua mustapippuria
merisuolaa
rypsiöljyä



Tässä kohtaa medaljongit olivat tasaisia, mutta paistuessaan ne nousivat kuten yläkuvasta näkee.

Leikkaa fileen paksuimmasta kohdasta file lähes poikki. Leikkaa runsaan
yhden 1 cm päästä viillon kummaltakin puolelta file kokonaan poikki.
Taita saranan kohdalta medaljongiksi. Toista kunnes sinulla on haluamasi
määrä medaljonkeja.

Kuumenna öljy pannulla kuumaksi ja
paista medaljongit nopeasti. Mausta suolalla ja pippurilla aivan
paistamisen loppuvaiheessa. Muista, että poroa ei tarvitse, eikä
kannata, paistaa läpikypsäksi. Mediumina pidemmälle ei kannata mennä.

Inkiväärikastike


1 dl miriniä
1 dl soijakastiketta
2 tl maizenaa
tilkka vettä
3 cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna

Sekoita maizena ja vesi keskenään. Sekoita mirin ja soija keskenään ja
kiehauta. Lisää maizena-vesiseos ja keitä sekoittaen hiljaa kolmisen
minuuttia kunnes kastike on saostunut. Siirrä syrjään ja lisää raastettu
inkivääri. Pidä lämpimänä.

Perunamuusi


Käytä tähän omaa suosikkireseptiäsi. Villeintä tulee blue congosta,
mutta tällä(kin) kertaa kiireessä tein muusin oolannin pakasteesta.
Maitoa ja voita perään niin se on varsin jees.

Kurkku-tsukemono


10 cm pala kurkkua
0,5 tl merisuolaa
0,5 tl sokeria
1 tl riisietikkaa

Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Lisää sokeri, suola ja etikka.
Ravista ja jätä maustumaan tunniksi.

Annoksen rakentaminen



Laita annos perunamuusia lautaselle ja tee siihen ruokalusikalla kuoppa
ja annostele kuoppaan 2 rkl inkiväärikastiketta. Nosta medaljongit
lautaselle ja asettele viimeiseksi kurkkuviipaleet lautaselle.

Tarjoile. Ruokajuomaksi sopii hyvin India Pale Ale tai vaalea
tshekki-lager.

Kilpailun äänestys



Helkan keittiön blogissa voi äänestää suosikkiaan.

Kommentit



Tästä tuli erittäin hyvää vaikka poro jäikin aavistuksen verran liian raa'aksi minun makuuni. Oishikatta 4/5.

Ei kommentteja: