maanantai 5. heinäkuuta 2010

Sunnuntairuokaa



Sunnuntain illallinen sai alkunsa talvella löytäessäni Kampin keskuksesta alelaarista Gordon Ramsayn kirjan Sunnuntairuokaa. Kirja on tunnelmaltaan talvinen ja sen reseptit ovat kiinnostavia vaikka kirja hössöttääkin hieman liikaa perinteisen sunnuntairuokailun merkityksestä.

Rääväsuisella skottikokilla on karismaa, mutta liiallinen korsonkielen käyttäminen ja ihmisten julkinen nöyryyttäminen eivät ole minun juttuni. Silti, eikä edes ihan pikkuisen, teki mieli laittaa tämän blogauksen otsikoksi Fucking Lamb.

Lauantaina kävin ostamassa Hakaniemen torilta uusia perunoita ja kesäkurpitsan. Karitsan kareet ostin Hakkaraiselta ja lohen Reitin kalasta. Kauniina, kesäisenä päivänä oli hyvin helppoa rakastaa kotikaupunkiaan Hakaniemen torilla.

Ramsayn kokonaisuutta muokkasin melkoisesti. Alkuruoan vaihdoin suomalaiseksi: vodkagraavattua lohta varhaisperunoiden, jälkiuunileivän, voin ja tillin kera. Pääruoaksi oli Ramsayn kirjan lampaankaretta, mutta sitäkin yksinkertaistaen: ei yrttikuorrutetta. Karitsaksi vaihtuneen lampaan seuraksi ehdotetut maukkaan, mutta raskaanoloiset perunat, jätin kokonaan pois.

Vodkagraavattu lohi





Alkuruoka oli sekin ennalta kokeilematon Eeva Salosen Ruokatorstai-kirjasta peräisin oleva vodkagraavattu lohi. Alla resepti alkuperäisine määrineen, mutta minä käytin vain hieman vain hieman yli 400 g lohta ja puolet muista ainesosista kolmen ihmisen alkuruoaksi.

Koska en ymmärrä mitään vodkista uskoin myyjän suositukseen ja hankin Finlandiaa.

2 nahallista lohifilettä à 500 g
½ dl vodkaa
3 rkl karkeaa merisuolaa
3 rkl sokeria
1 dl tillisilppua

Poista lohesta selkäruodot. Aseta fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin, valele alkoholilla ja hiero sokeri-suolaseos ja tilli pintaan. Aseta fileet vastakkain, kääri voipaperiin ja anna graavautua jääkaapissa yön yli tai vuorokauden. Käännä pakettia välillä, jotta graavautuminen tapahtuisi tasaisesti.

Karitsankare





kaksi karitsankaretta kahtia leikattuna
oliiviöljyä kypsentämiseen
merisuolaa ja mustapippuria

Poista kareista helposti irtoava kova rasva ja tee niihin ristikkäisiä viiltoja ja mausta reilusti. Anna maustua sillä välin kun esivalmistelet kesäkurpitsat. Paista kareet oliiviöljyssä kullanruskeiksi, noin neljä minuuttia kummaltakin puolelta. Pane pata 200 °C uuniin ja anna lihan kypsyä 10-15 minuuttia eli kunnes liha tuntuu kimmoisalta. Käytä digitaalista lihalämpömittaria jos sinulta sellainen löytyy. Lammas kannattaa jättää hieman roséksi.

Provençelaiset kesäkurpitsat



1 kesäkurpitsa
1 rasia kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä paistamiseen
rosmariininoksa, lehdet hienoksi silputtuina
merisuolaa
mustapippuria
½ rkl balsamiviinietikkaa
basilikanoksa, lehdet revittyinä

Leikkaa kesäkurpitsa vinosti senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Kuumenna hiukan oliiviöljyä korkealaitaisessa paistinpannussa. Lisää kesäkurpitsaviipaleet ja silputtu rosmariini. Kypsennä minuutin verran. Mausta reilusti ja lisää loraus balsamiviinietikkaa. Kaada kirsikkatomaatit kattilaan ja kypsennä 2-3 minuuttia. Lisää vähän oliiviöljyä, mausteita ja etikkaa. Anna kypsyä kunnes kesäkurpitsa ja tomaatit alkavat pehmetä. Sekoita mukaan basilikanlehdet, tarkista maku ja tarjoile heti.

Minttusuklaa





Kuva on vanhemmasta postauksestani. Tällä kertaa kuva jäi ottamatta.

Kaupan pakastimien äärellä jäätelölaadun valintaa pohtiessani silmiini osui minttu ja koska tarkoituksenani oli tehdä sen seuraksi äijäklassikkoa ilkikurisuus iski: nuoruuteni aikojen teinikännijuoma. Saakohan sitä vielä? Itse olen siltä uskoakseni onnekseni välttynyt.

Maailmankaikkeuden yksinkertaisin suklaakastike valmistetaan kiehauttamalla 2 dl kermaa ja sulattamalla siihen 170 g tummaa suklaata. Yleensä olen käyttänyt Fazerin taloussuklaata, mutta nyt käytin seitsemänkymppistä. Pöydässä ehdotettiin, että kastikkeeseen voisi lirauttaa tilkan jallua.

Kommentit



Kolmen ruokalajin illallisia tulee tehtyä harvoin sillä siihen kuluu runsaasti aikaa enkä ole kovin perso jälkiruoille, mutta sunnuntaisin aika ei aseta jyrkkiä rajoja ja vieraat innoittavat panostamaan ruoanlaittoon. Tämä oli myös erittäin helppo ja nopea kokonaisuus.

Vodkagraavattu lohi oli yllättävän vähän vodkainen. Calvados tai Marskin ryyppy voisi olla mielenkiintoisempi ratkaisu. Karee onnistui hyvin, mutta se olisi saanut jäädä raa'emmaksi. Kesäkurpitsaa olisi saanut olla enemmän kasvislisukkeessa, mutta se oli loppujen lopuksi illallisen maukkain osa. Minttusuklaakin toimi hyvin. Oishikatta 3/5. Ei aivan nappiin, mutta kokille tuli hyvä mieli vieraitten vaatiessa uusintaa Ramsayn alkuperäisellä reseptillä.

1 kommentti:

cele kirjoitti...

Mä tein just tätä samaa, tosin reseptille uskollisemmin. Aika hauska sattumus. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...